2017. augusztus 9., szerda

Esti séta a Naplás-tónál

 A Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize a XVI. kerületben, Cinkota mellett. A tó és közvetlen környezete 1997 óta tájvédelmi körzet. A Naplás-tó a közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A tó népszerű szabadidős úti cél a környékbeliek számára. Nyaranta kedvelt kiránduló- és horgászhely, de fürödni tilos benne. Télen, a befagyott felületen (jégen) tartózkodni életveszélyes, ezért telente a Rákosmenti Mezőőr Szolgálat munkatársai mindenkit figyelmeztetnek, aki a jégre lép![1][2] 2017 januárjában népi kezdeményezés indult a hivatalos és engedélyezett korcsolyázás lehetőségének megteremtéséért.[3]

1978-ban a Szilas-patak visszaduzzasztása révén alakult ki, hogy így vegyék elejét a patak áradásainak.[4] Területe eredetileg a Szilas-patak árterületének széles, lapos völgyében elhelyezkedő, időszakosan vízzel borított láprét volt. A tó nyugati partja a patakot visszaduzzasztó földgát, melyen a tó felőli rész ki van betonozva, tetején aszfaltozott út fut végig. Többi partja természetes úton alakult ki, ahogy a víz feltöltötte a gát előtti mélyebb részt. Létrehozása hozzájárult (hacsak nem kizárólagos oka) a patak menti láprétek fennmaradásához, amelyeket a 19. századtól kezdődő nagy folyószabályozások és mocsárlecsapolások következtében a kiszáradás fenyegetett.


A Naplás-tó ökológiai szempontból a főváros egyik legértékesebb területe. Magán a tavon kívül annak közvetlen környezete a Cinkotai parkerdővel és a Szilas-patak menti láprétekkel együtt – összesen mintegy 150 hektár – 1997 óta tájvédelmi körzet, mely a Budai Tájvédelmi Körzet után a második legnagyobb ilyen védett terület Budapesten.

Forrás: Wikipédia 
További képek: itt.


És ami a további lényeg, található itt egy geoláda, jártam ott, megtaláltam, de nem árulom el, hogy hol van, tessék megkeresni. Érdemes a rejtő intelmét figyelembe venni, ami a szúnyogokat, és a csalánt illeti! A végén megadok egy linket, amely elvezet a tóhoz, a láda leírásához, a rejtőhöz, (aki nekem.......de ez magánügy) találsz egy videót a tóról, madártávlatból, amely bemutatja a tó környezetét, az érdekesen csillogó vífelületet, és hát persze rajta van a láda is, természetesen "madártávlatból". És akkor most elő a túracipőt, és uzsgyi, jó keresést. 

Az ígért link: Naplás-tó

Pardon. a pecások kedvenc helye is, mielőtt még megsértődnének.
 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése