2018. január 14., vasárnap

Fonyódi séta....(2)

...egy kis összehasonlítás...






A Mátyás Király Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola épülete típusterv alapján épült, 1986–1989 között Salamin Ferenc építész tervei alapján bővítették, ekkor kapta a magyar szerves építészetre jellemző stílusjegyeket. Tágas aulája nemcsak az oktatást szolgálja, hanem színtere a város művészeti, kulturális életének is.

 A gimnázium 25 évig adott otthont a Fonyódi Helikon költőtalálkozónak, amelyen a kortárs hazai és a határokon túli magyar irodalom legismertebb szerzői találkozhatnak egymással és olvasóikkal.
 A kikötőtől nem messze található, a Fürdő u. 3. sz. alatti, helyileg védett épület. A Fonyódon élő és alkotó művészeken kívül számos, az élvonalba tartozó képzőművész munkája kapott benne helyet. 1986-ban Nyári Galéria néven nyílt meg. A tulajdonos fonyódi önkormányzat eladta, magántulajdon. Helyi, megyei és országos összefogás eredményeképpen sikerült egy 100 éves villaépületet újjávarázsolni, s Bélatelepen a Bartók Béla u. 3. sz. alatt kapott helyet a Fonyódi Múzeum a régi mozi épületében, ahol az állandó helytörténeti és néprajzi anyag mellett a Balaton állat- és növényvilágával, a természetvédelem fontosságával ismerkedhetnek a látogatók. Mindemellett időszaki kiállításokkal is várják az érdeklődőket.

 A Fonyódi Nyári Fesztivált hagyományteremtő jelleggel hívták életre. Erre esik a fonyódi vár egykori védőinek tiszteletére tartott megemlékezés, amelyen korhű jelmezbe öltözött lovasok, íjászok tartanak bemutatót a feltárt és helyreállított Fácános Palánkvárnál. (a következő bejegyzésben részletesen ☺☺) A városban régi hagyományuk van a Szent István-napi rendezvényeknek, minden év augusztus 20-án. Az igen sok érdeklődőt vonzó eseményen helyet kap a népviseletbe öltözött táncosok, lovasok felvonulása és egy rövid, ökumenikus istentisztelettel egybekötve az új kenyér megáldása. A Balaton egyik legnagyobb téli gasztronómiai programja, a 2010 óta megszervezett Fonyódi Kolbászfesztivál az ország egészéről vonzza az érdeklődőket.

 
 Nevezetességek:
 
A hajóállomás és a strand között a 2004. évben elkészült a Balaton déli partjának legimpozánsabb üzletsora
Kiss István szobrászművész kettős aktja a vízparton áll; a település jelképévé vált.
A Balaton első átrepülőjének, Lányi Antalnak az emlékműve is itt található.
A Fácános parkban láthatók a Fácános vár egykori cölöpépítményének sáncai és az újonnan feltárt várárok. Ma is láthatóak a várban állt templom alapfalai.
Présház étterem – az egyike a helyi népi építészet épségben maradt emlékeinek (mintegy 200 éves műemlék épület).
A protestáns templom előtti kopjafák a második világháború polgári, a Kossuth-erdőben lévő emlékmű pedig az első és második világháború hősi halottainak emlékét idézi fel.
A több mint 100 éves római katolikus templom.
A Szent István utcában lévő kápolna harangtornya a magyar szent koronára emlékeztet.
Bélatelep műemlékileg védett villasora az 1890-es években épült fel.
Várhegyi kilátó (korábban Berzsenyi-kilátó, 2012 óta „Várhegyi Széplátó")
Kalmár Péter emlékmű
Boros-kastély
Sipos-hegyi kilátó
Lányi Antal emlékoszlopa
Fodor András emléktáblája
Testvérvárosi park
Panoráma sétány
Valkó-kilátó
Kripta-villa
Kossuth-erdő
Szaplonczay Manó emlékoszlopa
Pál Mihály Balatoni szél című szobra
Turul-szobor (2010)
 Forrás: Wikipédia
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése