2018. január 28., vasárnap

Szlovákiai séta...(7)

...a pihenés után visszaindultunk...
...azután egy szomorú, vagy inkább felemelő helyre érkeztünk. Tőlünk jobbra, körülbelül 6 percre létezik egy úgynevezett szimbolikus temető.

Sajnos a Wikipédián nem találtam semmiféle információt, ami persze nem azt jelenti, hogy nincs, legfeljebb én nem találtam.

Az alábbi információk erről az oldalról származnak:
Szimbolikus temető:
A Szimbolikus temető (1525 m) gyakran látogatott emlékhely a Poprádi-tó közelében az Oszterva nyugati lejtőjén lévő cirbolyafenyvesben. A temető szimbolikus emlékhelye a Tátrában hegyi balesetben elhunytaknak, kivételesen olyan tátrai lakosoknak is, akik valamelyik más hegységben vesztették életüket.
Pillanatnyilag mintegy 160 emléktábla és 50 kézzel faragott fakereszt található itt. Eredetileg a Magas-Tátra áldozatainak emléktáblái többé-kevésbé a tragédia helyének közelében voltak elhelyezve. A Szimbolikus temető létrehozása Otakar Stáfl festő ötlete volt. Feleségével és barátjaival kezdték megvalósítani, a nagyközönségnek a következő ajánlással adták át:
"A holtak emlékére, az élők figyelmeztetésére".
1907.augusztus 8-án Wachter Jenő magyar hegymászó a Simon-toronyról való ereszkedés közben lezuhant és életét vesztette. Barátai, sporttársai egy táblát helyeztek el emlékére, így ez az emléktábla a legrégebbi az ott található emlékek között.
Ma a Szimbolikus temetőt a Tátrai Nemzeti Park igazgatósága gondozza. A temető további bővítését esztétikai szempontok és helyszűke miatt szigorú szabályokkal korlátozták.


A számtalan lehetőség közül választottam ki néhányat, a saját elképzeléseim szerint, tiszteletben tartva az összes többi kopjafa tárgyi, és érzelmi jelentőségét...

..és a kápolna mely őrzi ezt a gyönyörű temetőt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése