2018. március 24., szombat

8 nap...több ezer fénykép...sok élmény...Cyprus...(4)

Ismét egy kis Wikipédia:

A sziget mediterrán éghajlatú, forró, csapadékban szegény nyarak és enyhe, csapadékos telek jellemzik. A csapadék éves mennyisége átlagosan 480 milliméter, de az egyes területek között jelentős eltérés található: a hegyvidékeken 450 – 1100, a síkságokon és tengerparti területeken 300 – 350 milliméter. Hó az alföldeken ritka, jellemzően csak 1000 méter felett, a hegységekben esik december és április között – a Troódoszon akár síelésre alkalmas mennyiségben is.
A hőmérséklet a tengerszint feletti magasság szerint változik, a hegyekben alacsonyabb, az alföldeken magasabb. Az átlagos hőmérséklet januárban 10, júliusban 35 °C. Az eddig mért legmagasabb hőmérséklet 45,6 °C volt, amelyet 2010 augusztus 1-jén mértek. A sziget jelentős folyóval nem rendelkezik, leghosszabb a 96 km hosszú Pedieosz folyó. A téli időszakban hulló jelentősebb mennyiségű csapadék széles medreken keresztül jut el az ország belső területein található hegyekből a tengerbe. Ezek a természetes medrek a nyári időszakban szárazon állnak. Az esőzésekből származó vizet a szigeten igyekeznek tározókba terelni, hogy a száraz időszakokban ezek segítségével csökkentsék a vízhiányt.
Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
Beszéltem már a bérelt autóról, így néz ki. A bérelt autók rendszáma piros, hogy a helyiek észrevegyék, hogy kik szoktak a jobboldali közlekedéshez, és szükség esetén nagyobb türelmet tanúsítsanak. A szállás nappal, kilátás  a medencére, melyet nem próbáltunk ki mert a víz kissé "nedves" volt. ☺☺☺☺☺


Reggeli, azután irány a túra: elsőként Hala Sultan Tekke

Foto: Sebő Jutka

Kívül belül gyönyörű, csak cipő nélkül lehet belépni.

A Wikipédia így ír róla:


Hala Sultan Tekke vagy Umm Haram mecset ( török : Hala Sultan Tekkesi , görög : Τεκές Χαλά Σουλτάνας ) egy muszlim szentély a Larnaca Salt Lake nyugati partján, Larnaca közelében, Cipruson. Umm Haram ( török : Hala szultán ) Abuada bin al-Samit felesége volt, a Mohamed prófétának társa.
A Hala Sultan Tekke komplexum egy mecsetből , mauzóleumból , minaretből , temetőből és egy férfi és női lakóhelyből áll. A " tekke" kifejezés egy olyan épületre vonatkozik, amelyet kifejezetten egy sufi testvériség vagy tariqa összejövetelére terveztek , és utalhat a helyszín egy korábbi jellemzőjére. A mai összetett, mindenki számára nyitva álló és egyetlen vallási mozgalomhoz nem tartozó komplexum nyugodt környezetben fekszik a Larnaca sós tó partján , amely fontos helyszínnek tűnik az őstörténetben is . Hala Sultan Tekke egy felsorolt ​​ősi emlékmű.

Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
Többek között ezeket a szépségeket találtuk bent.








Foto: Sebő Jutka
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése