2018. április 10., kedd

8 nap...több ezer fénykép...sok élmény...Cyprus...(17)

...nézzük mit ír a Wikipédia:
Páfosz (görögül Πάφος, törökül Baf) Ciprus egyik városa, a Páfosz Közigazgatási Kerület központja. A város a Világörökség részévé nyilvánított értékekkel rendelkezik.
A város a sziget délnyugati partvonalán fekszik. Nyugatról és délről a Földközi-tenger, északról és keletről pedig a Tróodosz-hegység határolja.
Az ország nagyobb, idegenforgalmilag is jelentős városai közül Páfosz a legnyugatabbi elhelyezkedésű település. A város két – mára összenőtt – részre választható szét: a keleti, magasabban fekvő (Palea-) Páfoszra, és a nyugati, tengerparti Nea-Páfoszra, amit Kato-Páfoszként is neveznek.





Az információs központot nem érdemes kihagyni, mert folyamatosan vetítenek egy angol nyelvű filmet, melyből megtudhatjuk a mozaikok feltárásának, és restaurálásának módszereit.
Foto: Sebő Jutka
..bár itt a kiírás szerint nem lehet fotózni, azért mi megpróbáltuk, annál is inkább, mert az idegenvezető által vezetett csoportból sokan fotóztak, és nem foglalkozott velük senki... ☺☺☺☺☺
Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
A változatosság kedvéért egy szép oszlopfej, és egy kis Wikipédia:
Foto: Sebő Jutka
Páfoszt Aphrodité városaként emlegetik, mivel a mitológia szerint a város közelében található Aphrodité-szikla mellett született (emelkedett ki a tengerből) az istennő.
A város alapítása bizonytalan, a hagyomány szerint Knirasz király alapította, majd a 4. században Paphosz utolsó királya, Nikoklész alapította meg Nea-Paphoszt. Az ókorban Ciprus szigetét Paphoszról kormányozták. A sziget volt a római helytartó székhelye, akit maga Szent Pál térített keresztény hitre 45 körül.
A sziget többi városához hasonlóan Páfosz is folyamatos támadásoknak volt kitéve. A 7. században el is pusztult a szaracénok támadásai és járványok miatt, majd többször újra benépesült.
A 19. századig a település elmaradott kikötőfalunak számított, majd a 20. század elejétől növekedésnek és fejlődésnek indult. Ezt utoljára az 1974-es polgárháború és török agresszió szakította meg, amikor a város súlyos károkat szenvedett.




Séta egyik mozaiktól a másikig


Nevezetességek:

Középkori erőd - bizánci eredetű erődítmény, amelyet a velenceiek1570-ben leromboltak, majd az ottománok részben újjáépítettek
Kato-páfoszi Régészeti Park - ásatási terület római kori villák maradványaival és mozaikokkal, világörökségi védelem alatt álló terület
Római hullámtörő
Szent Pál oszlopa
Katakombák
Királysírok a 4. századból
 
...mára ennyit...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése