2018. április 27., péntek

Szlovénia....Bled....(1)

Nézzük, előbb, mit ír a Wikipédia:
...egy kis vidámság a határon...
Bled (IPA: [bleːt], németül Veldes, IPA: [ˈfeldəs]) város és község Északnyugat-Szlovéniában, a Felső-Krajna régióban. A Júliai-Alpokban található, kedvelt turistaközpont.
A település területe már a kőkorszak óta lakott. A bledi vár első említése II. Henrik 1004. április 10-re datált adományozólevelében található, mikor Uelden néven I. Albuin brixeni püspöknek adományozta a vidéket. Az 1278-as Mars mezei csata után Habsburg Rudolfhoz került, mikor legyőzte II. Ottokár cseh királyt. 1364-től Bled a középkori Krajnai Hercegség része volt, majd 1809 és 1816 között a Napóleon által létrehozott Illír tartományokhoz tartozott. 1813-ban Ausztria visszafoglalta, 1816-tól az Illír Királyság, 1849-től a Krajnai Hercegség osztrák koronatartomány része lett 1918-ig.
Az Osztrák–Magyar Monarchia széthullása után a területet 1918-ban a Jugoszláv Királysághoz kapcsolták, Bled Karađorđević kormányzó nyári rezidenciája lett. Ezt a hagyományt Josip Broz Tito is folytatta, ő is itt építtette fel nyári lakhelyét (ma ez az épület egy luxusszálloda).
1938-ban itt írták alá a Bledi egyezményt Magyarország és a kisantant államai között.
Bled 1996-ban lett önálló község. 2000-ben ide tette székhelyét a IEDC-Bled School of Management.

Bled legnagyobb turisztikai attrakciója a gleccservájta Bledi-tó. Felette egy szirten pedig az emblematikus Bledi vár látható.
A 19. század második felében Arnold Rikli (1823–1906) svájci üzletember jelentősen hozzájárult a város turisztikai fejlődéséhez. Az enyhe éghajlat miatt Bledet már számos arisztokrata látogatta akkoriban a világ minden tájáról. Ma fontos kongresszusi és sportközpont (golf, horgászat, lovaglás), valamint hegyi túrák kiindulópontja, melyek egy része a közeli Triglavi Nemzeti Parkba vezet a Vintgar-szurdok felé.
A közepén egy kis szigeten áll a Nagyboldogasszony-templom. A szigetről gyakran hallani harangzengést, mivel az a hiedelem, hogy aki háromszor megrántja a harang kötelét, annak nagy szerencséje lesz. A szigeten már az őskorból való nyomokat is találtak. A templom előtt itt állt Živa, a szláv szerelem- és termékenységistennő szentélye. A szigetre csónakkal, vagy a helyi, Pletna nevű bárkával lehet eljutni.

Az időjárás eddig minden túrán, és kiránduláson "mellénk" állt, ez sajnos most nem így volt...
...Szállásunk egy nagyon kellemes, kulturált, tiszta, rendezett helyen volt. Úgy tűnt, hogy itt sokan élnek a turizmusból.  Keskeny, kanyargós úton jutottunk el ide. Amikor kiszálltunk, és a hátunk mögé néztünk, a következő látvány fogadott.






...hát, itt előbb utóbb nagy zuhé lesz...
...ebbe az irányba sem volt valami kecsegtető a látvány...
...a macsek alaposan megnézett bennünket, mindent rendben talált, így mehettünk tovább...☺☺☺☺☺
Elhelyezkedés, kipakolás, a hivatalos formaságok intézése, és vissza a településre, megkóstolni azt a híres bledi krémest. A visszautat megnehezítette egy vízmosással, és kőomlással összekötött rövid útszakasz, melyen sikeresen túljutottunk.
A bledi krémest az érdekességek között a Wikipédia is említi:
  • Bled Szlovénia-szerte ismert a vaníliakrémes krémeséről (kremna rezina vagy kremšnita – a név eredete a német Cremeschnitte, azaz „krémes szelet” szóra vezethető vissza).
  • A sziget templomához 99 lépcső vezet. Esküvőkkor a hagyomány szerint a vőlegény által vezetett menyasszonynak ez úton csendben kell vonulnia.
  • Itt írták alá 1938-ban a bledi egyezményt és 1954-ben a Balkán-paktum politikai együttműködésről szóló részét.
  • 2002-ben itt volt a 35. Sakkolimpia.



























...egy kis séta, azután jöhet az a bizonyos krémes...
...folytatása következik...

Jutka albuma Bledről itt található: Bledi kirándulás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése