2018. május 8., kedd

Szlovénia....Bled....(10)

...beültünk egy ilyen úszó járműbe, mint ami éppen szembe jön, és irány a bledi tóban lévő sziget..
Foto: Sebő Jutka
A Bledi tóról így ír a Wikipédia:
A Bledi-tó (szlovénul Blejsko jezero) Szlovénia második legnagyobb tava a Júliai-Alpokban, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve. A tó Bled községben található az ország északnyugati részében, a Triglav Nemzeti Parkon belül, a fővárostól, Ljubljanától 55 km-re. 2,1 km hosszú és 1,4 km széles. Gleccserek formálták, morénák veszik körül. Glaciális és tektonikus eredetű. Népszerű idegenforgalmi célpont
Magáról a szigetről pedig így:
A „Bled-sziget” (Blejski otok) a tó közepén található kis sziget. Több épület található itt, de a legkiemelkedőbb a Szűz Mária búcsújáró templom, ami a 17. században épült barokk stílusban. Gyönyörű freskók díszítik. Tornya 52 méteres. A lépcső, ami a templom tetejébe vezet, 98 lépcsőfokból áll. Gyakran tartanak itt esküvőket, keresztelőket.










Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka

Foto: Sebő Jutka

Foto: Sebő Jutka
 A bledi tóban lévő templomról lehet olvasni a következőket:

Történelme és  legendákA népi legenda azt állítja, hogy a szigeten Živa ószláv istennő szentélye állt a mai barokk templom helyén.  Harcok törtek ki a keresztények és a pogányok között, mikor is a szentély elpusztult. Az emberek új templomot emeltek.
A szakértők a Bledi-szigeten őskori (XI. és VIII. sz. k.e.) és őszláv (IX. és X. sz.) benépesítési maradványokat találtak. A korai középkorban a mai épület helyén valószínűleg a kereszténység előtti ószláv kultusz istentiszteleti helye állt. A szigeten 124 sírt fedeztek fel csontvázakkal, melyek a IX.- X. századból származnak. Körülbelül ebből az időből származik a románkor előtti kápolna alapzata is, mely a keresztelés korszakában lett felépítve. Valószínűleg a kápolna az egyetlen istentiszteleti lelet ebből a korszakból a területünkön.  Írásos források szerint  1142-ben az Aquileai pátriárka, Pellegrino avatta fel az első háromhajós román stílusban épített templomot a Bledi-szigeten. 
A XV. században átépítették gótikus stílusban. Ekkor új presbitérium, különálló harangtorony és a főoltár épült fel. A felújított egyhajós templomot 1465-ben a ljubljanai püspök, Lamberg Zsimond szentelte fel.
1509-ben azonban egy földrengés annyira megrongálta, hogy azt teljesen felújították, éspedig korai barokk stílusban. Csak a freskók a prezbitériumban és egy fából készült Szűz Mária szobor, ami valószínű az oltárt díszítette, maradt meg a korábbi templomból.
Foto: Sebő Jutka

A templom manapság
Jelenlegi barokk formáját a XVII. században kapta, amikor egy újabb földrengés utáni rekonstrukciót hajtottak végre az épületen. A fő oltár, a gazdagon bearanyozott faragvánnyal, 1747-ből származik. A központi oltáron az ülő Szűz Mária szobra látható, mellette a bledi birtok adományozója, II. Henrik és felesége Kunigunda található. A mellékoltárok - Szent Sebestyénnek, Szent Magdolnának és Szent Annának szenteltek - pedig a XVII. század végén készültek..
A harangtorony, amely a XV. században épült, már több felújításon esett át, károsodott mindkét földrengés alkalmával, és 1688-ban villámcsapás következtében is. A jelenlegi torony 54 m magas és három harangja van. A templom, a többi épület, a falazat és a monumentális lépcsősor (99 kő lépcsővel) is megtartotta a XVII. századi formát. 










 A kívánságot teljesítő harang
Jellegzetes nevezetessége a 1534-ből való és a templom főhajójában elhelyezett, "kívánságot teljesítő harang"-ja, Franciscus Patavinus, padovai mester műve. A legenda szerint a bledi várban élt egy fiatal özvegyasszony, Poliksena, aki egy kis harangocskát öntetett a sziget templomájába a férje emlékére. Egy rettenetes vihar elsüllyesztette a csónakot a haranggal és a csónakosokkal együtt és még ma is hallani az elsüllyedt harang hangját a mélyből. Halála után a pápa egy új harangot küldött a templomba a bledi szigetre. Aki háromszor megszólaltatja ezt a harangot, és hisz Istenben, annak teljesül a kívánsága.
 
Folyt. köv...

Jutka albuma Bledről itt található: Bledi kirándulás    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése