2018. október 17., szerda

8 nap...több mint ezer fénykép...dunántúli csavargások...(22)


Tegnap egy kis lustizás volt, pihenés, szúnyogháló készítés, ma pedig irány Szenna, majd onnan Kaposvár...☺☺☺☺☺
Nézzük mit ír a Wikipédia:
A 16. századi oklevelek Zana, illetve Zenna írásmóddal is említik, a kaposvári vár tartozékaként. 1715 körül a terület az Esterházy család birtokába került. A reformáció terjedésével a falu lakosai először evangélikusok voltak, majd csatlakoztak a reformátusokhoz. Első templomuk az 1600-as években épült. A két világháború között a község gazdagnak számított, de a földterület szűkössége miatt csak intenzív szarvasmarhatartást folytatott, fát árult és fuvarozni járt. Ekkor váltak híressé a Szennán nevelt csikók. 
A település központjában szabadtéri néprajzi múzeumot állítottak fel, amely skanzen – lévén egy élő falu közepén hozták létre – egyedülálló Magyarországon. 1975-ben elkezdett munkálatai végeztével 1978-ban nyílt meg, azóta fokozatosan bővül. A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény 1982-ben Europa Nostra-díjat kapott.
Református templomát a 18. században építettek. Az épület kazettás síkfödémje egyedülálló népi motívumokkal ékesített, a régióban páratlan.
...hát ez utóbbiakat néztük meg mi is...
 A Wikipédia többek között erről a következőket írja:
A gyűjtemény Knézy Judit néprajztörténész, L. Szabó Tünde és Szigetvári György építészek munkája nyomán jött létre az 1975–1976-os években, és 1978-ban nyílt meg. Csepinszky Mária egykori gondnoknak is köszönhető, hogy az épületegyüttes 1982-ben Europa Nostra-díjat kapott. 
A skanzen része az 1785-ben épült népi barokk stílusú, ma műemléki védettség alatt álló református templom jellegzetes festett kazettás mennyezetével.
A dél-dunántúli népi építészet legszebb épen maradt talpasházaiból szállítottak ide néhányat és állították össze hozzáértő idős falusiak, ácsok és zsúpfelverő mesterek segítségével. Láthatunk itt lakóházat Csökölyből, Rinyakovácsiból és Kisbajomból a hozzájuk tartozó pajtákkal együtt, de a domboldalban felállították a szalacskai mérműves díszítésű, ősi faboronás pincét is, valamint bognárműhely és pálinkafőző is található itt. 2008-ban a múzeumot egy református temetővel bővítették, melynek sírjelei részben a szennai régi temetőből származnak, részben Gönczi Ferenc gyűjteménye alapján készített hiteles másolatok.
A skanzen területétől elkülönülve, de annak kezelésében áll a nevezetes Zóka Peti Lídia-féle talpasház, amelyet sikerült az eredeti helyén, „in vivo” megőrizni és rekonstruálni. Az 1848-ban épült népi műemlékben szép szemeskályhát találhatunk, a füstöskonyhában kenyérsütő kemencét. A hátsó udvarban alkalmanként művészek tevékenykednek. A skanzenban sokszor rendeznek kenyérsütést, közös főzést és bemutatókat, tánctanulást, falunapokat, művészeti akciókat.


















































Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése