2019. március 16., szombat

Séta a Deák tértől az Andrássy út 12-ig.....(1)


Egy kis busz, metró, és már itt is vagyunk.

Mit ír a Wikipédia:
A Deák Ferenc tér Budapest belvárosának egyik központi tere, egyúttal a város jelentős közlekedési csomópontja. Itt találkozik az M1-es, az M2-es és az M3-as metróvonal, a felszínen pedig a Károly körút, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Király utca, a Deák Ferenc utca és a Sütő utca. A 47-es, 48-as, 49-es villamos, illetve a 16-os és 100E busz végállomása található itt. A tér legnagyobb része az V. kerülethez tartozik, de a 6. számú ház (Anker-palota) a VI. kerület része.
A teret a 19. század elején alakították ki, így a terület elnevezése a század legelején még Landstrasse volt. A teret 1819-es térképeken Kohlplatzként említik, de nevezték Kohlmarktnak, Káposztás piacnak, Szén piacnak és Szén térnek is. Az 1830-as években Judenmarkt (Zsidó piac) vagy Judenplatz (Zsidó tér).
A közterületek gyakori elnevezési szokásai szerint, a téren korábban állt egyik ház homlokzatát díszítő két török szobor után a Török tér, a téren álló evangélikus templom után a (Vordere) Evangelische Kirche Platz (Evangélikus templom (előtti) tér) elnevezést is használták.
1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ezt a nevet azóta is viseli. 








 Egy kis kitérő a Bazilika irányába ....☺☺☺☺☺

Wikipédia:
A budapesti Szent István-bazilika (lipótvárosi plébániatemplom) az Esztergom-Budapesti főegyházmegye társszékesegyháza. A neoreneszánsz templom Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, a főváros egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége, a Szent István-kultusz egyik fő helyszíne. Az épület névadója a magyar államalapító király, Szent István, akinek épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. Az épület a maga 96 méteres magasságával az ország egyik legmagasabb épülete. 1931 óta kisbazilika

Néhány "apróság" 



 folytatjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése