2018. március 28., szerda

8 nap...több ezer fénykép...sok élmény...Cyprus...(8)

Kiadós reggeli, összepakolás, elhagyjuk a szállást. Útközben bementünk még egy helyre, ahol kávét tudtunk inni, pontosabban csak Kata ivott kávét, mi kipróbáltuk a frissen facsart narancsot, ami nagyon finom volt, és ezt követően, ha lehetett, akkor mindig ezt ittunk ☺☺☺☺☺
Üdítőzés közben a hintaágyban ülve, megjelent egy kakas, mely az itt megszokott nyugodt életmódnak megfelelően "hajnali" 10-kor kezdett el kukorékolni.
Foto: Sebő Jutka
 
Foto: Sebő Jutka
Előszőr ismerkedjünk meg a Medieval Castle of Kolossi, azaz Kolossi középkori várával.
Nézzük mit mond a Wikipédia:
Kolossi vár egykori keresztes erődítmény a Kolossi falu délnyugati szélén Ciprus szigetén, Limassol városától nyugatra 14 kilométerre. A középkorban nagy stratégiai jelentőségű volt, és nagy mennyiségű létesítményt tartalmazott a cukor előállításához a helyi cukornádból, ami Ciprus egyik fő exportja volt az időszakban. Az eredeti kastély valószínűleg 1210-ben épült a frank hadseregben, amikor Kolosszus földjét I. Hugh király adta a Jeruzsálemi Szent János lovagok ( Hospitallers ) lovagjainak .
A jelenlegi kastélyt 1454-ben építették a Hospitallers Kolossi kapitány alatt, Louis de Magnac, akinek karja látható a kastély falain. 
A ciprusi keresztes Királyságban a frakciók közötti rivalizálás miatt a várat 1306-ban a templomos lovagok vették, de 1313-ban a Templomok eltörlését követően visszatértek a Hospitallerbe. 
A kastély jelenleg egy háromszintes tartásból áll, amelynek egy hozzávetőleges téglalap alakú burkolata vagy baileyje kb. 30x40 méter (98-131 láb).

Foto: Sebő Jutka. A szövegben említett cukorgyár "utcára" néző oldala
Foto: Sebő Jutka





A vár fő épülete
Még egy kis Wikipédia:
Csakúgy, mint a cukrot. a terület is ismert édes bor, Commandaria . Az Oroszlán király király királyi királyi házasságával, a Navarrai Berengária házasságával, a közeli Limassolban levő esküvői vacsorán állítólag "a királyok és a borok királya". Évtizeden keresztül termesztik a térségben, és azt gondolják, hogy a világ legrégebbi, folyamatosan előállított és megnevezett bora, évszázadok óta ismert "parancsnokság" a templomos nagy parancsnokság után.  








Foto: Sebő Jutka
Ismét Wikipédia:

A Kolossi kastély számos olyan fikcióban szerepel, köztük La milicia de Dios , a spanyol író, Eduardo García-Ontiveros Cerdeño. A ciprusi szerző Matthew Malekos és számos brit író, köztük a Scorpions faj: The House of Noccolo által Dorothy Dunnett , In The Search of Sixpence által Michael Paraskos és Lionheart által Stewart Binns által regényezett .


Foto: Sebő Jutka
Egy kis pihi....
 

































A cukorgyár udvar felőli része...
Kétszáz éves fa...





















Néhány érdekes részlete a belső udvarnak... 




A kétszáz éves fa árnyékában...
A kétszáz éves fa árnyékában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése