2018. április 4., szerda

8 nap...több ezer fénykép...sok élmény...Cyprus...(11)

...még mindig a Troodosi túráról....
Foto: Sebő Jutka
 ..kiváló információs táblák állnak rendelkezésre az útvonal kiválasztásához...
Foto: Sebő Jutka
..az útvonal, amit végig jártunk 7 km hosszú...
...itt olvahatunk az útról egy rövid leírást...
Az utat az Artemis istennő, Zeus és Leto leánya és az Isten Apolló ikertestvére kapta. Az útvonal a Mount Olympus (Chionistra) körül 1,850 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. A nyomvonal mentén található tájékoztató táblák segítségével lehetőség nyílik az erdő felfedezésére, többek között: két ősrégi fenyőfák (pinus nigra), amelyek több mint 500 évesek; gazdag és ritka növényvilág (olyan fajokkal, mint a catmint, germander, alyssum, Troodos zsálya és boróka); és a terület sziklái (például dunit, harzburgit, piroxenit). Sőt, gyönyörű kilátást nyújt a Limassol, Paphos és Nicosia körzetek falvai felé. Az egész ösvény a Troodos Nemzeti Erdei Parkban van, amely NATURA 2000 terület.
Az ösvény nem tartalmaz különösebben figyelemre méltó gradiens változásokat, kivéve a Sí Club után 200-300 méteres lejtésnél.
Történelmi érdeklődésre tartanak számot a Teisia tis Palias Choras (a régi Chora falai), a ciprusi velencei korszak utolsó évében (1571) a velencei tábornokok egy csoportjának az oszmánok elleni védekezésére épülő rögtönzött erődítmények romjai. Miután észrevették Chora (Nicosia) elfoglalását innen, és féltek az oszmánok erejétől, úgy döntöttek, hogy megadják magukat.
NÖVÉNY ÉS FLORA
A Troodos flórája különösen gazdag és egyedülálló. Érdemes megjegyezni, hogy legalább egy, minden két növényen, amelyet ezen a természeti ösvényen látni fog, Ciprus vagy Troodos számára endemikus, vagy máshol nem található Cipruson, hanem itt. A főbb sziklák a szélesebb területen harzburgiták, amelyekben dunit apró csomók találhatók.
GEOLÓGIA
Ezek a kőzetek tartalmazzák a pegmatitikus gabbro, rodingit és pyroxenite újabb varratokat. A repedések mentén a harzburgitát zöld serpentinitévé alakították át. A Harzburgite a Felső Mantle részleges olvadása a Tethys-óceán alatti mélységben körülbelül 60 km-es mélységben, és a bazaltmágia létrehozása, amelyből az ophiolit komplexum fennmaradó sziklái 92 millió évvel ezelőtt keletkeztek.
Lenyűgöző annak felismerése, hogy a Troodos tartomány legmagasabb pontján járó járás olyan, mintha a Föld felső lábánál lévő kőzeteken sétálna. Ez olyasmi, amit nagyon kevés helyen találsz szerte a világon.
SZOLGÁLTATÁS
A Troodos környékbeli falvakban számos kis taverna található, ahol pihenhet, megkóstolhat egy hagyományos ciprusi konyhaművészt és helyi termékeket vásárolhat otthonra. A Troodos téren üzletek, éttermek, nyilvános WC-k és szállodák találhatók. A tér közelében a Ciprusi Síszövetség Környezetvédelmi Információs Központja és síklubja januárban és februárban számos látogatót vonz.
Ugyan itt a gyalogosoknak is adnak hasznos tanácsokat:
  • Maradjon a jelzőtáblákon a természetjáró pályákon, hogy csökkentse a kis növények és a csemeték járásának veszélyét.
  • Kerülje a dohányzást és a táplálkozást a természetjárás során.
  • Ne használjon felesleges zajokat. Tartsd tiszteletben mások békéjét és nyugalmát, és élvezd a természet hangjait.
  • Helyezze a szemetet a rendelkezésre álló hulladékgyűjtőbe vagy, még jobb, vigye magával.
  • Használja ki a speciális kempingterületeket a látogatók számára.
  • Ne vágja le a fák vagy cserjék ágait; ne vágjon vagy ne gyökerezze le a növényeket; ne vágja a fa kérget.
  • Tilos motorkerékpárokat vagy kerékpárokat lovagolni a természet ösvényeken.
  • Tűzvilágítás az erdő bármely területén, még utakon és négyzeteken is szigorúan tilos. Tűz esetén csak bizonyos területeken szabad grillezni.
  • Az 1407-es (Szabad telefon, nap 24 órájában) telefonon hívja az Erdészeti Minisztériumot, ha tüzet vagy füstöt lát.
  • Ne feledje, hogy mindannyian vendéglátók vagyunk az erdőben. Tartsa tiszteletben az erdő vadvilágát és élvezze az általa kínált örömöt.
Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
 
Foto: Sebő Jutka
...az utat jelző táblák vastag vaslemezből készültek, az útirányt pedig egy határozott nyíl mutatja...☺☺☺☺☺









Foto: Sebő Jutka
 ...a kopár tájban időnként feltűnik egy-egy üde színfolt...
Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
...most járhatunk az út felélnél...☺☺☺☺☺
Foto: Sebő Jutka
...folyt. köv....
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése