2018. április 6., péntek

8 nap...több ezer fénykép...sok élmény...Cyprus...(13)

..és a java, amit ígértem nem más, mint a Kykkos monostor

Egy blogban így írnak róla:
A Kykkos kolostora, az egyik leggazdagabb, legfényűzőbb kolostor Cipruson, Marathasa területén található. Egy hegycsúcson, 1318 méteres magasságban épült, Troodostól nyugati irányban. A Panagia tiszteletére emelt kolostor birtokában van az Agios Loukasnak, az Evangelistának tulajdonított három ikon közül az egyik. Az ezüstbevonatú ikon teknőspáncélból és gyöngyházból készült ereklyetartóban foglal helyet, mely az ikonosztáz előtt áll.
A kolostort valamikor a 11. század vége és a 12. század eleje között alapították, I. Alexios Komnenos (1081-1118) császár uralkodása alatt. Sajnos a kolostor többször leégett, így az eredeti épületből semmi sem maradt meg. Isaiah, az isteni kegyelemmel megáldott, csodatévő ciprusi remete itt gyógyította meg az uralkodó lányát egy gyógyíthatatlan betegségből. Jutalmul a Theotokos (Szűz Mária) ikonját kérte, melyet Konstantinápolyban, a császári palotában őriztek. Bár sajnálkozott az értékes kincs elvesztése felett, hálája jeléül a császár az ikont Ciprusra küldte, jelentős anyagi javakkal együtt, hogy felépítsék belőle a kolostort, amely a szent ereklyének otthont adott. A remete kérésére Manuel Vutomites, a ciprusi császár képviselője három falut is alapított a kolostor mellett. Mivel az adományt később császári oklevél is megerősítette, úgy tartják, hogy a kolostor megalapítását császári rendelet írta elő.
A Ciprusi Köztársaság első elnöke, III. Makarios érsek itt töltötte novícius-éveit. Végrendelete szerint itt, Throni csúcsán temették őt el, 3 kilométerre a kolostortól, szülőfalujától, Panyiától nem messze. A kolostor, melyben zivaniát és több más alkoholtartalmú italt is előállítanak, vallásos búcsúknak is otthont ad, szeptember 8-án, Szűz Mária születésnapján és augusztus 15-én, Szűz Mária halála napján.
A blog elérhetősége: itt

..két kép az épületegyüttesről. (a képek jobb oldalán lévő, boltívekkel teletűzdelt épület már nem tartozik a monostorhoz...)

Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka

... a főbejárat.. sajnos zárva volt, mi próbáltunk bekukucskálni a kulcslukon, de nem sokat láttunk. Egy kis idő után a monostorból kijövők kedvesen invitáltak a kerítés mögötti kisebb bejáraton a monostor belsejébe...























Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka

..a főbejárat mindkét oldalán gyönyörű mozaikok találhatók.







 














...folyt. köv. ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése