2018. május 1., kedd

Szlovénia....Bled....(4)

A bledi vár a plébánia templomtól 365 lépcső... ☺☺☺☺☺
Foto: Sebő Jutka

...ha innen, egy kicsit jobbra fordulva visszanézünk....

Foto: Sebő Jutka
...ha az ellentétes irányba, akkor...

Foto: Sebő Jutka
Néhány érdekesség a bledi várról, innen:

A bledi vár múltja
A vár történelme a távoli 1004-es évbe nyúlik vissza, amikor II. Henrik német császár, a bledi vagyont Albuin brixeni püspöknek ajándékozta. Abban az időben csak egy román stílusú torony állt a jelenlegi kastély helyén, melyet falak védtek. Az első vár 1011 körül épült fel, de a brixeni püspökök soha nem  éltek benne. Ezért nem találunk benne luxus szobákat, mert nagyobb hangsúlyt fektettek a védelmi rendszerre.
A késő középkorban több tornyot építettek és tökéletesítették a védelmi rendszert. El tudja képzelni, hogy a külső falon keresztül vezető gótikus boltívelt bejáraton lép be a várba és átsétál a sánc felett lévő felvonóhídon? A sánc ma már feltöltött, de a jelenet ennak ellenére ösztönzi a képzeletet.



A kilátás, most már fentről.....
Foto: Sebő Jutka
 További információk az előző helyről:

A várra jellemző a kettős struktúra – a megerősített központi rész, amely a földesúrak lakására volt szánva, és a külső rész a várfallal és épületekkel a szolgák részére. 1511-ben a földrengés súlyosan megrongálta a várat. Felújították és ekkor kapta meg a mai formáját. Számos címer, falra festve vagy kőbe vésve, díszíti a kastély egyes épületét. 

Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka
Egy rövid leírás a kápolnáról:

Várkápolna
Az összes épület közül, minden bizonnyal a legérdekesebb a felső várudvarban található gótikus várkápolna, melyet Szent Albuin és Szent Ingenium tiszteletére szenteltek. A kápolna a XVI. században épült, 1700 körül felújították barokk stílusban, és falfestményekkel díszítették.  Az oltár melletti festmények a bledi birtok adományozóit, II. Henrik német császárt és feleségét Kunigundát ábrázolják. Az ábrázolásuk megtalálható a Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony) templomban a Bledi-szigeten is.







...hát, egy kis meleg nem ártana...☺☺☺☺☺













 










Foto: Sebő Jutka
 A vár mellett "éktelenkedő" daru segítségével cserélik a tető cserepeit..

folyt. köv.

Jutka albuma Bledről itt található: Bledi kirándulás  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése