2019. március 8., péntek

Ládázással egybekötött séta: Fót, Veresegyház....(3)

Foto: Sebő Jutka

Foto: Sebő Jutka
Foto: Sebő Jutka

























Foto: Sebő Jutka
A Wikipédia a következőket írja a kastélyról.
A Károlyi-kastély elődje földszintes, kastélyformájú 18. századi épület volt, amire a 19. század elején egy emeletet építettek. Ekkoriban készült a kastély házikápolnája is. Kisebb átalakítást végeztek 1830 körül is. A legnagyobb átalakítás Ybl Miklós tervei alapján az 1840-es években történt, a kastély korábbi klasszicista jellegét a kor ízlésének megfelelően romantikus stílusúvá változtatva.
Az épület jelenleg (2017 elején) a Fóti Gyermekvárosnak (Károlyi István Gyermekközpont) ad otthont. A tervek szerint a gyermekotthont megszüntetik, az ott levő gyermekeket az ország különböző részeiben helyezik el. Erről az ott lakók a sajtóból értesülhettek csak, mert a kormány semmilyen felvilágosítást nem volt hajlandó adni az üggyel kapcsolatban. A jelenleg ott tartózkodó menekült és menedékkérő gyermekeket pedig, a magyar menekültpolitika – amely minden az országhatárt illegálisan átlépőt, köztük a gyermekkorúakat is bűnözőnek tekint – szemléletmódjának megfelelően az aszódi javítóintézetben fogják elhelyezni. Az ügyről a kormány 2018. februárjában sem volt hajlandó felvilágosítást adni. A kastély pedig – eddig még nem cáfolt hírek szerint – Mészáros Lőrinc tulajdonába kerül.

Foto: Sebő Jutka

 A kastélyt és a tavat körbejárva elmentünk a Somlyó-hegyre. Az időjárás nem kedvezett, a kilátást a köd, és pára nagyban befolyásolta.


Foto: Sebő Jutka























......betyárkodtunk....




...folytatjuk....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése